Startprocedure tijdens ONK en BOWR
Startprocedure tijdens ONK en BOWR

Startprocedure tijdens ONK en BOWR

I.v.m. de huidige Corona maatregelen is er voor gekozen om geen zwemmersbriefing te geven in de voorstarttent. Daarvoor in de plaats ontvang je deze schriftelijke instructie. Lees deze instructie goed om een soepel verloop van de wedstrijd te creëren.

Voorstart
– Zorg dat je tijdig bij de voorstart bent, ga daar alleen naar toe en houdt 1,5m afstand van elkaar.
– Als je capnummer wordt opgeroepen dan zal er een snelle check zijn waar gecontroleerd wordt op sieraden en nagels. Zorg dat sieraden (ook oorbellen en ringen ed.) af zijn en je nagels kort zijn. Zorg dat je je cap al op hebt. Doe direct je badjas of trainingspak uit. Let op, badpakken met ritsen zijn niet toegestaan, noch dubbele badkleding.
– Als je bent ingecheckt loop je gelijk door naar het startponton.
LET OP: er wordt niet gewacht op laatkomers
– We proberen te zorgen dat je direct het water in kunt als je bent ingecheckt, dit om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk op het ponton zijn.

De start
Als alle deelnemers in het water zijn zal de scheidsrechter jullie positioneren. Dit houdt in dat iedereen achter de (denkbeeldige) startlijn moet liggen.
Als iedereen klaarligt geeft de scheidsrechter meerdere startsignalen en zal de vlag omhoog houden.
Hierna draagt hij de start over aan de starter die direct het startsignaal zal geven.
Deelnemers die te vroeg vertrekken zullen worden gediskwalificeerd.

De race
Uiteraard gaan we ervan uit dat iedereen zich zal houden aan de KNZB-reglementen. In het kort:
– Tijdens de wedstrijd mag men elkaar niet opzettelijk hinderen.
– Men dient de cap op gehouden gedurende de gehele race. Bij de schoolslag mag men uit de slag geraken om de cap terug op te zetten.
– De keerpuntboei dient men met de rechterschouder te ronden. Check voor de race bij welke boei je moet keren en hoeveel ronden je moet zwemmen.
– De schoolslag zwemmen als de schoolslag. Geen stuwende beweging met de benen en finish aantikken met 2 handen tegelijkertijd.
– Je zwemt met 2 chips, deze dien je de gehele race om te houden.
Om te controleren dat alles volgens de reglementen verloopt zijn er meerdere varende en lopende kamprechters. Om je te waarschuwen zullen ze fluiten naar de groep. Men kan dit verzwaren middels een gele kaart met een bord waar je capnummer op staat.
Bij herhaling volgt een rode kaart en ben je gediskwalificeerd en dien je het water te verlaten. Bij een zware overtreding, bijv. slaan, schoppen ed. volgt direct een rode kaart.

Veiligheid
Met zijn allen waken wij over jullie veiligheid, maar zelf heb je er ook invloed op.
Als je tijdens de wedstrijd in de problemen komt door kou of kramp steek dan je hand op en maak contact met de reddingsbrigade. Zij halen je z.s.m. uit het water en zullen je helpen.
Als je besluit de wedstrijd te staken en zelfstandig het water verlaat, dan altijd afmelden bij de groepskamprechter (degene die je incheckte). Anders moet we gaan zoeken en dat doen we liever niet.
Bij onweer wordt de wedstrijd stilgelegd. Ook dan jezelf afmelden bij de groepskamprechter.

Rest me jullie een sportieve en mooie wedstrijdavond en/of/ -dag te wensen.

Henk Labordus
Hoofd scheidsrechter