Biesbosch Open Water Race
Historie

Historie

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw organiseerden de Biesboschzwemmers in Hank een succesvolle open water wedstrijd. Door omstandigheden is dit gestopt. In 2000 beleefden de Biesboschzwemmers hun grootste succes toen de damesploeg in Roermond gekroond werd tot kampioen van Nederland. De ploeg bestond uit Etta van der Weijden, Theodora en Francijna de Kooter, Ilse Admiraal, Sabrina Boekhout en Jenette van Dalen.

Ondanks het stoppen van de organisatie in Hank is er altijd door een of meerdere Biesboschzwemmers deelgenomen aan langebanen, later open water wedstrijden. In 2002 wist Theodora de Kooter de zilveren prestatiemedaille te veroveren en een 6e plaats in het eindklassement bij de dames vrije slag. In 2005 viel die eer de beurt aan Sander van Elburg bij de junioren.

Sinds 2011 is er weer een grote groep zwemmers die deelneemt aan open water wedstrijden. De eerste aanleiding was de wedstrijd van De Doornotters in Wijk en Aalburg als afsluiter van het seizoen, maar er waren zwemmers die meer wilden en al snel werd het klassement van de Brabantbeker door enkele vol gezwommen en dit zette door in 2012.

Door het bericht van De Doornotters dat zij gingen stoppen met het organiseren van hun wedstrijd ontstond bij enkele mensen het idee om zelf een wedstrijd te gaan organiseren. Na enig mailcontact met De Doornotters en de TOWZ is in december 2012 de eerste vergadering belegd en werd in januari 2013 de locatie gekozen. De locatie is De Kurenpolder in Hank waar men succesvol was in het verleden en dat de komende jaren ook hoopt te worden.

Helaas bleek in de zomer van 2013 dat er sprake was van blauwalg en om risico’s te vermijden werd 10 dagen voor de wedstrijd besloten naar een andere locatie uit te wijken. De nieuwe locatie was dichter bij Werkendam, maar met veel minder fasciliteiten. De nieuwe baan is te vinden ter hoogte van de Kooikamp en Vijcie in Sleeuwijk. De organisatie kreeg van de deelnemers veel complimenten en er waren zelfs mensen die het idee hadden dat dit onze eerste keuze was.

In 2014 werd de 2000 meter vrije slag vervangen door een 3000 meter vrije slag en verder bleef het programma intact. Het weer was in 2014 heel goed en dat was een verademing na het slechte weer in 2013.

Ook in 2015 werd de wedstrijd opnieuw ter hoogte van de kruising Kooikamp/Vijcie gehouden en stond er voor het eerst een ploegenachtervolging op het programma. Helaas waren de weersomstandigheden minder dan in 2014, maar toch waren er bijna 350 starts te noteren en werden de prijzen voor de diverse klassementen opnieuw uitgereikt. Dit jaar was het wedstrijd terrein aan de andere kant van het water opgebouwd, maar dankzij een brug hoefde er niets aan de baan verandert te worden.

Net als in 2015 werd in 2016 de baan aan dezelfde zijde als het parkeerterrein aangelegd. Op het terrein stond een centrale tent waar de prijsuitreiking plaatsvond. De omstandigheden waren schitterend met een watertemperatuur van ongeveer 20 graden. Dankzij de estafette was de grootste deelname in de historie een feit. Er waren 485 starts waarvan 53 prestatiestarts en 60 estafettestarts ofwel 15 ploegen! Net als in de drie voorgaande jaren werden de diverse klassementsprijzen uitgereikt.

jaar starts temperatuur
2013 383 starts 16 graden
2014 319 starts ?? graden
2015 344 starts 16 graden
2016 485 starts 19 graden
2017 ??? starts ?? graden

In het coronajaar 2021 werd de enige open water wedstrijd georganiseerd en dit was tevens het Open Nederlands Kampioenschap open water zwemmen 2021. De Biesboschzwemmers wisten daar diverse titels te veroveren en de deelnemers waren zeer te spreken over het feit dat er een wedstrijd georganiseerd werd.

Het succes van 2021 zorgde ervoor dat de KNZB de organisatie van het ONK Open Water Zwemmen ook in 2022 aan de Biesboschzwemmers toevertrouwde. Voor het eerst in de geschiedenis werd de 10.000 meter op het programma geplaatst en bij de dames was er deelname vanuit Frankrijk. Weer gingen er enkele titels naar leden van de Biesboschzwemmers.