Biesbosch MuseumEiland 40 jaar
Biesbosch MuseumEiland 40 jaar

Biesbosch MuseumEiland 40 jaar

Logo 40 jaar Biesbosch MuseumEiland
Logo 40 jaar Biesbosch MuseumEiland

2024 staat in het teken van het 40-jarig jubileum van het Biesbosch Museum

Basis van het museum is de collectie m.b.t. de griend- en rietcultuur die Huib den Tuinder vanaf 1958, als hij verbonden raakt aan het Arbeidsbureau in Almkerk, verzamelt. De expositie “550 jaar Biesbosch” in het dorpshuis leidt tot het oprichten van de Stichting Biesbosch Museum in 1974. Doel is het oprichten en exploiteren van een museum voor de Biesbosch. De stichting verkrijgt dan al het recht op gebruik van een deel van de Pannekoek dat als buitenmuseum moet fungeren..

Het duurt nog tien jaar voordat het Biesbosch Museum op de bovenverdieping van restaurant de Brabantse Biesbosch aan de Spieringsluis op 6 juni 1984 geopend wordt door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Het museum is succesvol en trekt voldoende bezoekers om het financieel mogelijk te maken een nieuw volwaardig museumgebouw te bouwen.

In 1994 wordt de nieuwbouw aan de Hilweg betrokken. Het gebouw wordt in 2002 uitgebreid en uitgerust met een kelder waarin de depots gevestigd worden .In 2025 wordt de ontpoldering van de Noordwaard aangegrepen om opnieuw uit te breiden. Vanaf 2015 is het museum gevestigd in een pand waarin ook een bezoekerscentrum en museumcafé Biesonder gevestigd is.

In de Biesbosch Beleving, een buitenmaquette van 30 bij 30 meter van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen, is van april tot oktober te zien hoe smeltwater uit de Rijn en regenwater uit de Maas samenkomen in de Biesboschdelta. Kijk hoe de waterstand verandert van laag naar hoog en beïnvloedt de loop van het water zelf met de schuiven en knoppen.

Op buitenmuseum de Pannekoek worden de wilgen nog net als in vroeger tijden elk jaar gehakt.

De onverharde paden leiden langs een wilgentuin, een vangpijp van een eendenkooi, beverburcht en ook een ‘schrankkeet, waar griendwerkers de hele week in verbleven tijdens hun werk in de Biesbosch

In de afgelopen veertig jaar bezochten bijna 1,4 miljoen mensen het museum. Naast griend en rietcultuur is er aandacht voor thema’s als waterwinning, tweede wereldoorlog, waterbouw, waterbeheer en natuurlijk de rijke flora en fauna. Ook werden verschillende wisseltentoonstellingen  over tal van onderwerpen georganiseerd.

Vanaf 2000 werd het dankzij een samenwerking met Biesbosch Fluistertours mogelijk een museumbezoek te combineren met een rondvaart per fluisterboot. Inmiddels zijn er drie boten in de vaart.

Kijk voor meer informatie op: https://www.biesboschmuseumeiland.nl/: en https://www.biesboschmuseumeiland.nl/40-jaar