5000m voor Bram Loots en Serena Stel
5000m voor Bram Loots en Serena Stel

5000m voor Bram Loots en Serena Stel

Werkendam, 9 september 2023 – Het hoofdnummer van de tweede dag van de Open Nederlandse Kampioenschappen Open Water Zwemmen bij het Biesbosch MuseumEiland begon met de 5000 meter vrije slag voor senioren heren en dames. Voor stond er nog 1500 en 2000m schoolslag op het programma voor respectievelijk de junioren en masters. De sessie eindigde met het teamevent 4x500m vrije slag gemengd.

Twintig heren begonnen aan de 5 rondes van 1000 meter en vanaf het begin nam Bram Loots het initiatief. Uiteindelijk was hij bijna twee minuten sneller dan Hessel Robert, die negen seconden voorsprong had op Tenzin Tieman. Bram won ook bij de jeugd en hier wist hij Olivier Wilbers en Bas Blanker, winnaar 10 kilometer, voor te blijven. Het verschil met deze twee heren was respectievelijk ongeveer twee minuten en ruim zes en een halve minuut.

Bij de dames waren de verschillen tussen de eerste twee zwemsters vergelijkbaar als bij de heren. Serena Stel wist Anne Noom met ruim twee minuten te verslaan. Jenny Schouten moest op haar beurt 13 seconden toegeven op Anne. Bij de jeugd was Imre Bouwland de snelste gevolgd op ongeveer drie minuten door Julie van Nispen, die ruim een halve minuut voorsprong had op Vera Wassink.

Bij de jongens junioren op de schoolslag werd Lars de Kooter verrast door Rijk Leenders. Dit seizoen wist Lars Rijk voor te blijven, maar vandaag waren de rollen omgedraaid, Lars versloeg Yarno van Dam met twee seconden. Bij de jongste junioren was Dax van den Nouland bijna anderhalve minuut eerder bij de finish dan Sverre van der Zwaan. Nummer drie was Brian Arturo Bloemsma op ruim een halve minuut van Sverre. Bij de jongste meisjes was het verschil tussen de eerste twee nog geen vier seconden. Wieke Dekker moest accepteren dat Anne Engversen sneller was. Nina Tetteroo moest ruim een minuut toegeven op Wieke. Bij de oudste meisjes was het verschil tussen de nummers één en twee ruim een minuut. Amber Kunst was de snelste voor Diede de Vries die Djelaysa Buunk met bijna twintig seconden versloeg.

Nicko Kamphuis was bij de masters heren als snelste bij de finish en wist de jongste categorie, 20+, te winnen. Andere winnaars waren Patrick Creemers, Paul Oudendijk, Hans Schoenmakers, Menno Lomans, Piet Schop en Rob Hanou. Ook bij de meisjes was de snelste de winnares in de jongste categorie en dit was Valesca van den Bogert. Liesbeth van Mill, Mascha Schijvenaars, Wendy Baljet, Mieke van der Fluit en Gonnie Bak zijn de andere dames die zich Nederlands Kampioen mogen noemen.

Bij de gemengde estafette, twee dames en twee heren, 4x500m vrije slag ging tussen Het Y en Zwemsport Parkstad. Uiteindelijk ging de winst naar de Amsterdamse vereniging Het Y. Als derde eindigde de ploeg uit Oosterhout, De Warande.

Met de estafette kwam er een einde aan het Nederlands Kampioenschap. De Biesboschzwemmers hebben voor de derde keer dit georganiseerd tijdens hun open water wedstrijd en geven graag het stokje over aan een andere organisatie.