Duizenden meters zwemmen voor ziekte ALS
Duizenden meters zwemmen voor ziekte ALS

Duizenden meters zwemmen voor ziekte ALS

BIESBOSCH/WERKENDAM – De Biesboschzwemmers uit Werkendam houden zaterdag de zesde editie van de Biesbosch Open Water Race (BOWR) in Sleeuwijk. Naast de wedstrijdonderdelen voor de wedstrijdzwemmers is er ook een onderdeel voor recreatieve zwemmers. Dit onderdeel is gekoppeld aan de stichting ALShetjeraakt, een stichting die geld inzamelt voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS; een zenuw- en spierziekte.

Door Cobine van der Louw

,,Eén van de leden van onze vereniging heeft in oktober vorig jaar te horen gekregen dat zij deze ziekte heeft en we willen haar steunen door geld op te halen”, vertelt Dirkt de Kooter uit Werkendam. Hij is hoofdtrainer en verzorgt de communicatie van het evenement.
ALShetjeraakt

De Kooter: ,,Tijdens de Biesbosch Open Water Race wordt de 1000 meter prestatietocht omgedoopt tot ‘1000 meter voor Stichting ALShetjeraakt’. Deze start om 12.00 uur en iedereen kan hieraan mee doen. De minimale inleg aan om hieraan mee te doen is 10,00 euro. De opbrengst gaat naar het goede doel, dus meer mag natuurlijk ook.”

Voor de echte fanatiekelingen biedt de organisatie ook de mogelijkheid om de 5.000 meter mee te zwemmen. Deze kost ook 10,00 euro en start om 10.00 uur.
Goed doel

,,Vorig jaar hebben we voor het eerst een goed doel gekoppeld aan een van de afstanden. Dit is goed bevallen en dus doen we het nu weer. Dit jaar is het zwemmen wel wat aangenamer. Het water is momenteel rond de twintig graden. Vorig jaar was dat 16 graden. Verder zijn de watertesten goed”, aldus De Kooter.

De stichting ALShetjeraakt heeft naast het inzamelen van geld voor wetenschappelijk onderzoek ook het doel om de ziekte ALS bekender te maken. Vorig jaar was ‘Zwem voor MIJ’ het goede doel dat gekoppeld was aan een zwemonderdeel van de wedstrijd. De opbrengst ging toen naar KWF voor onderzoek naar kanker.

Aanmelden voor de wedstrijd kan via de website van BOWR of op de dag zelf in de organisatietent. Dit kan tot 11.00 uur.

Bron: BN/De Stem