Wetsuits verplicht vanaf 3000 meter
Wetsuits verplicht vanaf 3000 meter

Wetsuits verplicht vanaf 3000 meter

De KNZB heeft vandaag de reglementswijziging gepubliceerd over het gebruik van wetsuits.

In het kort komt het er op neer dat wetsuits verplicht zijn bij afstanden vanaf 3000m en een watertemperatuur onder de 18 graden. Op kortere afstanden en bij een temperatuur boven de 18 graden zijn wetsuits niet toegestaan.

Per 1 mei 2018 zal de KNZB definitief een reglementswijziging doorvoeren aangaande het gebruik van wetsuits bij open water wedstrijden. Hierbij volgen we in grote lijnen de FINA regels die per 1 januari 2017 reeds van kracht waren.

Vorig jaar is gedurende het Open Water seizoen de FINA regel toegepast, bij afstanden van 5km of langer. Gedurende het seizoen zijn er vele reacties binnen gekomen, zowel in positieve als negatieve zin. Het bestuur van de KNZB, het bondsbureau en de Taakgroep Open Water Zwemmen zijn opnieuw naar de tekentafel gegaan en per 1 mei is het volgende van kracht:

Bij afstanden langer dan 3000m, en bij een watertemperatuur van onder de 18 graden is het zwemmen met een wetsuit verplicht. Bij een hogere watertemperatuur of kortere afstanden is het zwemmen met een wetsuit niet toegestaan.

Dat betekent dat wanneer de watertemperatuur 18 graden of warmer is, dat er zonder wetsuit gezwommen dient te worden. Bij afstanden tot en met 3000m wordt zonder wetsuit gezwommen. Hiermee sluiten we aan bij de situatie waar we in Nederland mee te maken hebben en zorgen we ook voor een duidelijkere regel waarin competitievervalsing tot een minimum wordt beperkt.

De KNZB wil graag benadrukken dat de regels vanuit het oogpunt van veiligheid worden overgenomen. De kans dat zwemmers op een lange afstand vanwege de kou uit de race gehaald worden zal sterk verminderen. Op deze manier kunnen sporters hun grenzen blijven verleggen.

Bron: KNZB

https://www.wetsuit.nl
https://www.wetsuit.nl