Gebruik wetsuits bij Open Water wedstrijden
Gebruik wetsuits bij Open Water wedstrijden

Gebruik wetsuits bij Open Water wedstrijden

Vorig jaar tijdens het open water congres werd het al medegedeeld dat er binnen de FINA geluiden opgingen voor het verplicht stellen van het gebruik van wetsuits bij Open Water Wedstrijden. Afgelopen dinsdag is het onderstaande gepubliceerd op de website van de KNZB.

Begin dit jaar heeft de FINA bekend gemaakt dat per 1 januari 2017 nieuwe regels effectief zijn voor het gebruik van wetsuits in het Open Water zwemmen in verband met de gezondheid en veiligheid van zwemmers. Deze regels schrijven voor dat een wetsuit verplicht is, wanneer de watertemperatuur onder de 18 graden is. Is de temperatuur tussen de 18 en 20 graden dan is het dragen van een wetsuit optioneel en boven de 20 graden is een wetsuit verboden.

Het bestuur van de KNZB maakt hierbij bekend dat deze FINA regels ook binnen Nederland van toepassing zijn. Wel zal er voor het aanstaande Open Water seizoen (2017) door de KNZB een overgangsjaar worden toegepast. In het komende jaar mag er nog zonder wetsuit worden gezwommen. In principe gelden de FINA regels, maar er wordt niet op gehandhaafd. De regels en de uitvoering zullen zo snel mogelijk na het seizoen geëvalueerd worden.

Wanneer Nederlandse sporters in het buitenland actief zijn bij een FINA evenement, worden deze regels wel gehandhaafd en daarmee dient door de zwemmers dus ook rekening te worden gehouden. Ook wanneer er in Nederland een FINA evenement wordt georganiseerd dienen de regels aangehouden te worden.

KNZB
Nieuwegein, april 2017

De volledige FINA publicatie (Onderdeel BL 8.5)