Blanker en Noom Nederlands Kampioen
Blanker en Noom Nederlands Kampioen

Blanker en Noom Nederlands Kampioen

Werkendam, 8 september 2023 – Onder tropische omstandigheden is de eerste sessie van het Open Nederlands Kampioenschap Open Water Zwemmen gehouden. Bij het Biesbosch MuseumEiland had de organisatie van de Biesboschzwemmers een baan van 500 meter uitgezet. Het hoofdprogramma van de eerste sessie was de 10.000 meter vrije slag voor heren en dames.

Bij de heren kwamen zeven heren aan de start en bij wijze van uitzondering mochten de heren, maar ook de dames zonder badmuts zwemmen omdat het water ongeveer 23 graden was en ook de temperaturen op de kant hoog opliepen. Bas Blanker wist bij de heren de titel op te eisen met een verschil van drie minuten op Tenzin Tieman. Tristen Kloet kwam bijna acht minuten na Tenzin aan de finish. Als enige jeugdzwemmer werd hij ook Nederlands Kampioen bij de jeugd. Bij de dames bestond het veld uit 10 zwemsters en vanaf het begin streden Anne Noom en Jenny Schouten om de winst. Uiteindelijk tikte Anne Noom als eerste aan gevolgd door Jenny Schouten op ongeveer 12 seconden. Derde werd bij de dames Amé Hulleman. Shanne Joppe wist bij de jeugd de winst binnen te halen.

Op de 3000 meter schoolslag prolongeerde Nicko Kamphuis zijn titel gevolgd door Richard van der Horst. Derde werd Bjorn Mulder, die als eerste eindigde bij de jeugd. Lars de Kooter kon zijn titel niet prolongeren en werd tweede, maar hij wist Pieter Nuijten voor te blijven. Bij de dames behaalde Valesca van den Bogert met grote voorsprong de titel. Chantal van der Horst en Eveline te Paske maakte er een spannende finish van getuige het verschil van twee seconden. Bij de jeugd ging de titel naar Yara Mels gevolgd door Linde van Wijngaarden en Jessica Dekkinga.

De junioren moesten deze middag 2500m vrije slag zwemmen en bij de jongste junioren was Sverre van der Zwaan de snelste voor Adriaan Coppelmans en Aidan van der Stelt. Bram Loots eiste de titel bij de oudste junioren gevolgd door Yarno van Dam en Joey Pop. Bij de jongste meisjes was Nina Tetteroo de snelste gevolgd door Erin de Jong en Dana Halff. De verschillen tussen de drie meisjes waren diverse minuten. Bij de junioren 3 en 4 waren de verschillen een stuk kleiner. Jade van de Schrier was 9 seconden eerder bij de finish dan Djelaysa Buunk die op haar beurt 10 seconden eerder aantikte dan Julie van Nispen.

De masters zwommen deze sessie 3000 meter en de winnaars waren Nicko Kamphuis, Dennis Wijbenga, Remco van Althuis, Jo-an Mudde, Jan Brink en Piet Schop. Bij de dames gingen de titels naar Carolien Beckers, Lisanne Andeweg, Steffi Krul-Meinhold, Karin Stein, Mies Kuipers en Conny Boer-Buys.

Morgen ochtend de tweede sessie van het ONK met dan op het programma de 5000 meter vrije slag gevolgd door 1500m schoolslag, 2000m schoolslag masters en de 4x500m vrije slag teamevent. Aan het begin van de middag staat nog het programma van de Biesbosch Open Water Race op het programma en de Biesbosch en Simba Swim Challenges.